FAKTOR MAKANAN SEGERA KIAN DIGEMARI
Tulis sebuah karangan tentang faktor-faktor makanan segera
yang kian digemari. Panjang karangan
anda hendaklah antara melebihi 180
patah perkataan.
Banyak restoran makanan segera tumbuh 'bagai cendawan selepas hujan'. Perkembangan industri ini selaras dengan kehendak masyarakat yang mempunyai ruang masa yang sempit. Terdapat pelbagai faktor makanan segera mendapat tempat dalam hati masyarakat.
Antaranya ialah tempoh penyediaan yang cepat dan ringkas. Hal ini berbeza ketika menyediakan sendiri makanan ekoran proses memasak yang mengambil masa yang lama. Tambahan lagi, masyarakat kini terlalu sibuk menguruskan kerjaya masing-masing.
Selain itu, makanan segera mudah diperoleh
memandangkan restoran makanan segera terletak di tempat strategik, iaitu di
bandar-bandar berhampiran tempat kerja dan pusat beli-belah. Masyarakat
mempunyai banyak pilihan untuk mendapatkan makanan segera tanpa sebarang
halangan. Keadaan kedai yang selesa dan mempunyai penyaman udara menjadi pilihan utama
pelanggan. Tambahan lagi, restoran makanan segera lebih menitikberatkan aspek
kepuasan pelanggan dan kebersihan.
Tidak dapat dinafikan, peningkatan jumlah
masyarakat mengambil makanan segera kerana kurangnya maklumat tentang keburukan
makanan ini terhadap badan manusia. Makanan segera seperti sosej, burger, dan
mi mengandungi banyak bahan pengawet dan tidak berkhasiat. Makanan segera tidak
memenuhi spesifikasi amalan diet seimbang yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan
kerana berminyak dan mengandungi kadar kolestrol yang tinggi. Keadaan ini boleh
mengundang penyakit berbahaya seperti jantung, diabetes, obesiti dan darah
tinggi.
Kesimpulannya, walaupun makanan segera mudah disediakan namun
pengambilannya harus dikawal bagi memastikan kesihatan terjamin dalam usaha
masyarakat yang sihat rohani dan jasmani.
Comments
Post a Comment